A magyarságtudat erősítése – történelemtanárok Egerben

Több évtizede vannak olyan rendezvények Egerben, amelyek a magyarságtudat erősítését szolgálják – mondta Habis László polgármester a Rákóczi Szövetséggel közösen tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztató apropóját az adta, hogy a gyöngyösi találkozón résztvevő történelemtanárok Egerbe látogattak. A szövetség főtitkára, Csáky Csongor kiemelte: egyre több tartalommal töltik meg a város és a Rákóczi Szövetség között tavaly létrejött megállapodást.

Hétfőn kezdődött Gyöngyösön a Rákóczi Szövetség egyik 15 éve visszatérő programja, a Kárpát-medence történelemtanárainak találkozója és továbbképzése. A tábor utolsó napján Egerbe kirándultak a hét országból érkezett pedagógusok.
Eger őrzi azt a helyét, amelyet 460 éve a nemzettudatban elfoglal – mondta Habis László polgármester. Úgy véli: ezért azonban tenni kell; a városban több éve vannak a nemzettudat erősítését szolgáló rendezvények.
A polgármester szerint fontos, hogy a fiatalokra fókuszáljanak, fel kell kelteni az érdeklődésüket a történelem iránt, hiszen gyökértelen az a nemzet, amelynek hiányosak a történelmi ismeretei. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára egyrészt a történelemtanárok találkozójáról, másrészt arról a megállapodásról beszélt, amelyet tavaly kötött a város és a szövetség.
Andócsi János, eszéki pedagógus azt mondta: a horvátországi magyarok a legjobban fogyó nemzetrész, a történelemtanárok feladata, hogy erősítsék a nemzettudatot. A városházi látogatás után a több mint száz pedagógus orgonakoncertet hallgatott a Bazilikában, de a főiskola rektora is várta a főként középiskolában oktató tanárokat.