A járások feladatai

Heves megyében hét járás lesz január 1-jétől, az országban 168. Járási központ lesz Bélapátfalva, Eger, Pétervására, Gyöngyös, Hatvan, Heves és Füzesabony.  A közelmúltban megszületett a döntés a járások és a jegyzők közötti feladatmegosztásról, kialakult a járási hivatalok feladatköre.

Új céllal és új szervezeti rendben alakulnak meg a járások – a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként. A járási hivatalok a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő feladatokat látják majd el. A jegyzők jelenleg 12 millió államigazgatási ügyet látnak el – mondja dr. Demeter András, a megyei kormányhivatal igazgatója. Ezek 40%-a visszakerül az államhoz, a járási hivatalokhoz. Csak azok az ügyek maradnak a jegyzőknél, amelyeknél a helyi viszonyok ismerete elengedhetetlen, vagy amelyeknél helyi mérlegelési lehetőség is van.
A járási hivatalok legtöbb feladatát az okmányirodáktól átvett ügyek adják majd; a tervek szerint 2013 végére az okmányirodák bázisán kialakítják a kormányablak-rendszert.  A távlati cél az egyablakos ügyintézés.
A törvényi keret megvan, a kormánynak az a feladata, hogy a végrehajtási rendeleteket megalkossa. Ősszel az önkormányzatokkal kell még megállapodni, ezzel október végéig elkészülnek.