OB I-ben indulhat az EKF

A Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének döntése értelmében a 2012/13-as szezonban az OB I-ben indulhat a másodosztály bajnoka, az egri Eszterházy Károly Főiskola – olvasható a szakszövetség közleményében. A főiskolás klub indulása – egyelőre – mégis kérdéses.

Az egri főiskolások a Kecskemét elleni döntő visszavágójának lefújása után önfeledten – és joggal – ünnepeltek a Bárány uszodában: megnyerték a 19 csapatos OB I/B, vagyis a másodosztály küzdelemsorozatát. Ezzel jogot szereztek arra, hogy a következő szezonban a legjobbak között – a ZF-Egerrel, a másik egri csapattal együtt, egy osztályban – az OB I-ben szerepeljenek.
A szövetség elnökségének szűkszavú közleményében most csak a lehetőségről, nem a konkrét indulásról szólnak.
A történet innentől viszont olyan, mint egy sokismeretlenes egyenlet. A nevezés feltétele többek között három korosztályos – gyermek, serdülő és ifjúsági – csapat szerepeltetése az országos utánpótlás bajnokságban. Főiskolás csapatként ilyen nincs az EKFSC-nek, ezért korábban hivatalosan is kérték a szövetséget, tekintsenek el ettől az opciótól. A klubok 2 millió forintért „válthatnak meg” egy-egy korosztályt. Az MVLSZ az egriek esetében a 6 millió forint helyett egyszeri 2 millió forintban állapította meg az utánpótlás csapatok kiváltását. Ez még így is sok. A főiskolásoktól kapott információ szerint még keresik a megoldást, hogy az ősszel kezdődő szezonban ők is ott legyenek a legjobbak között.
A szövetség tervei alapján idén már 14 csapatos lenne az OB I, hiszen a kieső Pécs és az OB I/B bajnoka, vagyis az egri Eszterházy Károly Főiskola csapatán kívül a magyar junior válogatott is ott lenne a mezőnyben.