Az egriek a Hősök temetőjébe sétáltak

Szinte semmit nem lehetett tudni eddig a Hősök temetőjéről. Néhány hónappal ezelőtt kezdte kutatni két egri, Szabó Tamás és Kerékgyártó József. Az eredményekről az Egri sétákon meséltek.

Nagyjából 850 sír volt a Hősök temetőjében – ma ettől jóval kevesebbet találunk itt. Hogy pontosan mennyi I. világháborúban elhunyt katona nyugszik ebben a temetőben, még nem tudni. Kerékgyártó József először azokat a rendeleteket ismertette az Egri sétán, amelyek meghatározzák, ki a hősi halott katona. 1924-ben már a hősök napját, annak időpontját is meghatározták. Ezt csak a II. világháborúig lehetett ünnepelni, a szovjet megszállásig, hiszen az I. világháború hősi halottai az oroszok ellen harcoltak. Kerékgyártó József és Szabó Tamás nemrég kezdte kutatni a temetőt, eddig nem foglalkozott a témával senki.
A hősök temetője egyidős a Kisboldogasszony temetővel, ez valamikor a XVIII. században a városfalon kívül épült – mondta Szabó Tamás kutató. Ide, a Hősök temetőjébe 1914. augusztus végén temették az első katonát. Ebben a temetőben nyugszik minden katona, aki sebesültként érkezett az egri hadikórházba, és itt hunyt el. Nemcsak magyarok, hiszen a hadsereg a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchiáé volt. Sokszor még a hozzátartozók sem tudják, hogy a nagypapa, dédnagyapa itt van eltemetve.A temetőt 1926-ban felújították, akkor kerültek ide ezek a síremlékek, és akkor kerítették körbe a területet. Sok esetben kiderült azóta: pontatlanok a feliratok, a fejfa alatt vagy nem nyugszik senki, vagy egy név alatt többen is. Sok munka vár még a kutatókra.