Állami földek gazdáknak

A kis és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése céljából földhaszonbérleti pályázatot hirdetett a kormány, ennek köszönhetően eddig 840 gazda pályázott sikeresen állami földterületre. A földterületek iránt nagy érdeklődés, a Borsodi-Mezőségben 25 gazda pályázatát fogadta el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A pályázati rendszer a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást állattartáshoz köti. A pályázók lakhelye, illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb, és a jelentkezők sem az államtól sem mástól nem tulajdonolhatnak, illetve bérelhetnek 1200 hektárnál nagyobb területet. Dr. Jakab József és fia, az agrármérnök Dávid húsmarha tartással foglalkoznak, Mezőnagymihály határában 330 hektáron gazdálkodnak. A pályázat elnyerésével most további 176 hektár földet bérelnek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságtól hét évre, melynek köszönhetően takarmánytermő területeiket növelhetik, és az állatállományt is fejleszthetik.
Fazekas Sándor földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a napokban harminc újabb földhaszonbérleti szerződést adott át a nyertes gazdáknak. Hangsúlyozta: az ellenzéki támadásokkal szemben nem a nagybirtokosok és oligarchák jutnak földekhez, hanem a helyben élő, családi gazdaságok tulajdonosai.
A földterületek iránti nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy a dolgos magyar emberek bíznak a jövőben, szeretnek dolgozni, termelni, és bíznak az ország sikerében. Eddig több, mint 800 szerződést kötöttek meg 18 ezer hektár állami földre, a földterületek haszonbérbe adását tovább folytatják-tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.