Hurrá, nyaralunk?

Horvátország, Görögország, Spanyolország- ezek az idei nyár legkedveltebb úti céljai. Az üdülni vágyók nagy része nem külföldi, hanem belföldi utazást tervez. Egerből és környékéről sokan választják Debrecent, Pécset, Szekszárdot, Veszprémet vagy a Balatont a kikapcsolódás, pihenés helyszínéül. Az észak-magyarországi régióban továbbra is Eger a leglátogatottabb, a turisták tavaly 385 ezer vendégéjszakát töltöttek itt -derül ki a híradónk által megkérdezett utazási szakértő válaszaiból.

Vannak, akik még a csak tervezésig jutottak, mások már megszervezték nyári utazásukat, lefoglalták szállásukat. Az utazási irodák szerint sokan spórolnak a nyaraláson, a turisták nem tervezik meg előre a nyaralást, inkább az utolsó percben választanak az akciós ajánlatok közül.
Az ár mellett az elérhető fizetési módokat, a vendégek értékeléseit és a szálláshely fő jellemzőit mérlegelik az utazás előtt állók. A nyaralásról általában a nők döntenek, ők élnek az utasbiztosítás lehetőségével is. Ezzel párhuzamosan érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, amely ingyenesen igényelhető az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálatain. Az okmány 36 hónapig érvényes és ideiglenes tartózkodás esetén orvosilag szükséges egészségügyi ellátások igénybevételére jogosít. A kártyát csak az adott állam társadalombiztosítójával szerződött szolgáltatók fogadják el, a magánpraxisok nem.
Fontos tudni, hogy a kártya a helyi lakosokhoz hasonló juttatásra jogosít, ez azt is jelenti, ha az adott tagállam biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, ezt a magyar jogosultak is kötelesek saját maguk viselni. Az egészségbiztosítási kártya és az utazásbiztosítás kiegészíti egymást – mondják a szakemberek, ezért érdemes mindkettőt megkötni utazás előtt.