Séta a Megyeházán

Az épület, a története és főleg az építtetője az érdekes – mondta Megyeházáról dr. Ludányi Gabriella. A művészettörténész Barkóczyról, Fazola Henrikről és a Megyeházáról mesélt a legutóbbi Egri sétán.

Kegyetlen, dölyfös, pompaszerető, pénz- és hatalomvágyó – ez a torzkép alakult ki Barkóczy érsekről. A jellemzés egy bizonyos fokig igaz is – mondta dr. Ludányi Gabriella művészettörténész. Szerinte azonban Barkóczy Ferenc személyiségének volt egy másik oldala is, amely háttérbe szorul. Ezt az oldalát mutatta be a megyeházi Egri sétán a művészettörténész.  Barkóczy művelt, nagy tudású főpap volt, több nyelven beszélt. A művészettörténész arról is beszélt, hogyan, ki építette, tervezte a Megyeházát.
Az épület homlokzata barokk, a bejárat fölött Fazola Henrik munkája látható. A díszrácson három alak: a Hit, a Remény és az Igazságosság. Még két kaput készített a híres mester: a címeres és a szőlőfürtös kaput.  A bejáratot a XVIII. századi vasművesség remekének nevezte a mesélő, dr. Ludányi Gabriella.
1747-ben döntött úgy a megye közgyűlése, hogy szükség van egy állandó székházra. Megvásárolták a Fekete Sas fogadó helyét, és Gerl Mátyás tervei alapján hét év alatt építették fel a Megyeházát.
Jövő héten a Kisasszony temetőben a Hősök temetőjét, ismert és ismeretlen katonák sírjait mutatja be Kerékgyártó József és Szabó Tamás.