Pihenni mennek a bírák

Szabadságra mennek a bírák: július 16-tól törvénykezési szünet kezdődik a megye bíróságain, amely augusztus 24-ig tart. Az ügyfélfogadás azonban nyáron sem szünetel.

A tárgyalás nélküli időszak nem új a magyar jogrendszerben, a háború előtti időszakban is működött. Törvényi szinten a Polgári Perrendtartás vezette be újra a törvénykezési szünet fogalmát 2009-től, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a nyári szünetben nehéz összeegyeztetni a jogi képviselők és az ügyfelek idejét, szabadságát. A leállás ideje alatt az ügyfélfogadás változatlan feltételek mellett működik, azonban a kezelő irodák minden ügyszakban csökkentett létszámban végzik munkájukat. A beadványokat nyáron is fogadják a bíróság dolgozói, és a panasznapot is megtartják. Polgári ügyeket ebben az időszakban nem tárgyalnak, a kiemelt jelentőségű ügyek intézésére azonban ügyeletet tartanak.
Az ítélkezési szünet alatt bizonyos eljárásjogi határidők meghosszabbodnak, halaszthatatlan ügyeknél- például gyermekelhelyezési per esetén – a határidőket az általános szabályok szerint kell számítani. Az esetleges további változásokról a városi bíróságok hirdetőtábláin illetve az Egri Törvényszék honlapján tájékozódhatnak az ügyfelek.