A szociális foglalkoztatás kézzel fogható eredményei

A várban és a Megyeháza udvarán is vásárolhatók azok a termékek, amelyeket rehabilitációs intézetek, fogyatékosok otthonai és füzesabonyi pszichiátriai otthon lakói készítenek. Bélapátfalváról már például egy világhírű áruháznak is bedolgoznak. A két helyen szeptemberig lehet vásárolni.

Szőnyegek, tarisznyák, terítők, kerámiák, ékszerek, kosarak kaphatók a megyeháza udvarán. Ezeket pszichiátriai betegek, fogyatékkal élők, idősek készítették. Jó néhány diák ballagó tarisznyája és a jól ismert kék-sárga áruház bizonyos termékei is innen származnak. Heves megyében négy szociális intézetben 256 ember dolgozik. A pályázati támogatás 2012 végéig biztosított, a következő évben már új pályázati rendszer lesz. Az átalakítással a cél az – mondta Horváth László kormánymegbízott -, hogy elősegítsék ezeknek a termékeknek a piacra jutását.
A kormánymegbízott azt mondta: minden ember alkotásra született; a munka terápia, az alkotás pedig gyógyít. Szerinte a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a termékek versenyképesek – mondta
Benedek István, a megyei intézményfenntartó központ vezetője arról beszélt: korábban csak az intézményekben lehetett megvásárolni az ott készült kézműves termékeket, július 9-től szeptemberig viszont a Megyeháza udvarán és a várban is árusítják. Andornaktálya, Füzesabony, Eger és Bélapátfalva hetente váltják egymást.
Benedek szerint erősíti a gondozottakat, hogy ők is hasznos tagjai a társadalomnak. A munkából jövedelmük is származik, ez pedig valamivel függetlenebb életet eredményez.
Nyerges Tiborné, az andornaktályai intézmény vezetője örül a kezdeményezésnek. Náluk az ellátottak 80%-a tud dolgozni, termékeiket multinacionális cégeknek értékesítik. Tízmillió forintos jövedelmük van belőle, ezt a foglalkoztatásba forgatják vissza.