Felvételi után, vonalhúzás előtt

Véget értek a felvételik az Eszterházy Károly Főiskolán. Most már csak várni kell július 24-éig, hogy mindenki megtudja: melyik intézménybe vették fel. Két új szakot is hirdetett az egri főiskola: az egyik a mozgóképművész, a másik a neveléstudományi mesterképzés.   Összesen több mint ötezren jelentkeztek az egri főiskolára, a fele első helyen jelölte meg.

Országosan 30 ezerrel kevesebb végzős középiskolás jelentkezett felsőoktatásba, mint tavaly. Az Egerbe jelentkezők száma 10 százalékkal csökkent. Mesterképzésre 490, alapképzésre 630, felsőfokú szakképzésre 190 állami ösztöndíjas hallgatót vehet fel a főiskola, emellett 300 részösztöndíjast, a többiek önköltséges hallgatók lesznek. Januárban derült ki, mekkora lesz az önköltség, bizonyos szakokra nem is lehetett állami ösztöndíjas jelentkezést benyújtani. Korábban népszerű volt a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodás és menedzsment szak – ezeknél például csak önköltséges helyeket lehetett meghirdetni.
A földrajz szak, a sporttudományi szakok, a programtervező informatikus, a mozgóképkultúra és a művészetközvetítő szakok voltak idén a legnépszerűbbek. Új szakok is indulnak: a mozgóképművész és a neveléstudományi mesterképzés. A felvételi vizsgák befejeződtek, július 24-én vonalhúzás, ekkor derül ki, kit hova vettek fel.
Hogy lehet-e pótfelvételit tartani, az oktatásért felelős államtitkár határozza meg.  Ez a rendelet még nem jelent meg, de valószínű, hogy költségtérítéses képzésekre idén is lehet pótjelentkezést benyújtani.