Egri csillagos, bikavéres esték

Csütörtök este megkezdődött Bikavérünnep. A négynapos egri borünnepet idén is az Érsekkertben tartják. Tavaly jelent meg először a bikavér mellett az Egri Csillag; és rozékat is lehet kóstolni. Az ünnepet hagyományosan Szent Donát, a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentje napja alkalmából rendezik 16 éve.

Negyven borászat és 21 étterem kínál borokat és ételeket a 16. Egri Bikavér Ünnepen. Pál Sándor, a hegyközség  elnöke minden idők legnagyobb létszámú bikavérünnepének nevezte az ideit, ráadásul különös aktualitást is ad a fesztiválnak, hogy száz éve írta le először Grőber Jenő, egri szőlősgazda a bikavért adó szőlőfajtákat. Megjelentek az Érsekkertben a rozék, és egy éve kóstolhatunk Eger jellegzetes vörösbora mellett Egri Csillagot is. Idén már mind a negyven pince saját Egri Csillagot hozott.
Habis László polgármester Márait idézte: a borhoz kegyelem is kell, a nagy borvidék olyan, mintha áldás lenne rajta. Ez a profán kegyelem árad az Eger környéki tájból. A megnyitó után átadták az év szőlő-és bortermelője, borgasztronómusa díjakat. 2011-es munkája alapján Nyolcas Tamás kapta az Év Egri Szőlőtermelője díjat. A díjazott azt mondta: harminc éve telepítette az első szőlőjét, bízik benne, hogy a jó szőlőből jó bor is lesz. A Juhász testvérek lettek az Év Egri Bortermelői. Juhász Attila szerint az egri borvidék sokszínű, összetett, koncentrált – olyan, amiből csak egy van. Úgy véli: összefogással el lehet érni, hogy a következő években számolni kelljen az egri borvidékkel. Az Év Borgasztronómusa címet Gál Gábornak ítélték az egyszerű, finom ételekért, az Eger környékén és a Bükkben  termett alapanyagok felhasználásáért, a szarvasgomba-kultúra újraélesztéséért.  Az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért érmet az Eszterházy Károly Főiskola kapta.  Hauser Zoltán rektor szerint ez az elismerés arra figyelmezteti őket: dolguk van, és amit tettek eddig, jó lépés volt.
Tarsoly József hegybíró azt hangsúlyozta: az ünnep pár napja a kikapcsolódásé és a háláé.
A borvidéki borversenyre 24 borászat 130 bora nevezett. Kategóriagyőztes lett a Vitavin 2007-es bikavére, a Tarjányi borászat 2011-es Egri Csillaga, Thummerer 2011-es Egri Királyleánykája, a Korona Borház 2009-es Egri Cuvée-je, Tóth József tavalyi Debrői Hárslevelűje, az Ostoros-Novaj Bor Zrt. 2011-es Egri Rozéja, desszertbor kategóriában pedig a Vitavin 2005-ös Egri Traminije győzött.
A Bikavér Ünnep vasárnap estig tart. Érdemes felfedezni az egész Érsekkertet – a nyugalmasabb tóparti környéket, az Egri Csillag teraszt, a két színpadot, a nyüzsgő borutcát.