Együttműknek a megyei szakhatóságok és a vállalkozások

A megyei szakhatóságok és a vállalkozások kapcsolatának erősítése, bővítése érdekében rendhagyó helyszínen a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában ülésezett a Megyei Államigazgatási Kollégium. A tanácskozáson a megye általános gazdasági helyzetéről, a megyei vállalkozásokat érintő ellenőrzések tapasztalatairól, valamint a járási hivatalok kialakításáról esett szó.

Horváth László kormánymegbízott megnyitó beszédében hangsúlyozta: a kormány régi adósságát törleszti azzal, hogy hamarosan befejezi az államigazgatási rendszer átalakítását – közelebb jutva ezzel a „jó állam” megteremtéséhez. A 2010 tavaszán megkezdett folyamat utolsó állomása a járások kialakítása, amely a zökkenőmentes átállás érdekében –ősztől- feszített munkatempót követel majd a hivatali dolgozóktól. A közigazgatási reformmal párhuzamosan a nagy ellátórendszerek is átalakulnak. Eközben a legnagyobb kihívás a munkaalapú társadalom létrehozása és ennek megfelelő működtetése, amely erős gazdaság nélkül elképzelhetetlen -tette hozzá.
Dr. Bánhidy Péter, a kamara elnöke a megye gazdasági helyzetét ismertette. Kiemelte: az egy főre jutó éves bruttó hazai termék alapján Heves megye a középmezőnyben foglal helyet, ez a régió gazdasági teljesítményét tekintve jónak mondható. A szakigazgatási szervek és a vállalkozások együttműködéséről szólva elmondta: a felek között 2010-től tapasztalható pozitív fordulat, a kamara rendszeresen szervez tapasztat-cseréket.
Dr. Demeter András, a kormányhivatal igazgatója a közigazgatási reform időszerű kérdéseiről, a jogszabályi változásokról tájékoztatta a megjelenteket. A járási hivatalok a megyei kormányhivatalok kirendeltségeiként működnek majd 2013. január 1-jétől.
A Heves Megyei Kormányhivatal és a kamara elsősorban a szakképzés területén működik együtt a közeljövőben. A törvény erejénél fogva létrejön egy szakképzési és fejlesztési bizottság, amelybe mindkét fél delegál majd tagokat. Ezenkívül tovább folytatódik a Mire figyel a Hatóság? elnevezésű tájékoztató előadássorozat, július 11-én a Közlekedési Felügyelőség tájékoztatja az érdeklődő vállalkozásokat a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatban.