Gázos gyógygödör – TB-támogatott lett a mofetta

Augusztus elsejétől már 85%-os társadalombiztosítási támogatással vehető igénybe a mátraderecskei széndioxid-kezelés. A település nyolc éve küzd ezért. A radonos széndioxid-gázfürdő elsősorban az érbetegeknek, cukorbetegeknek ajánlott.

A mátraderecskei gázfürdőt érbetegeknek, cukorbetegeknek, érszűkületeseknek javasolják.
Egy-egy kúra 15 napos, eddig 1700 forintba került a kezelés naponta. Szállással, utazással, étkezéssel együtt már tetemes összeg. Augusztus 1-jétől viszont receptre is felíratható.
A mátraderecskei mofettában jelenleg naponta százan kezeltetik magukat. Sokkal több beteget is tudnak fogadni, a kapacitás a mostani két és félszerese.
Forgó Gábor, a település polgármestere azt mondja: nyolc éve küzdenek azért, hogy közkinccsé tegyék ezt a kezelést – vagyis megkapják a kezelésekhez a TB-támogatást. A mofetta ráadásul hungarikum, hazánkban ez az egy van, Mátraderecskén.
Ősztől mofetta-buszok indítását is tervezik. Horváth László kormánymegbízott szerint augusztus 1-jével nemcsak a település, hanem a betegek számára is új fejezet kezdődik. Eddig is sok ember köszönheti a végtagját annak, hogy kezeltetni tudta itt magát.
A 90-es évek elején megnövekedett a faluban a gázszivárgás, ettől kezdetben megijedtek, még a falu kitelepítése is szóba került. A vizsgálatok viszont megállapították, hogy a gázt lehet használni a gyógyászatban, 1999-ben gyógygázzá is minősítették. 2006-ban pedig a gyógyászati központot vált gyógygázfürdővé. A 85%-os támogatás augusztus elsejétől jár.