A felsőoktatási törvényről tárgyaltak a Rektori Konferencia évzáró ülésén

Tanévzáró plenáris ülését tartotta Egerben a Magyar Rektori Konferencia. Az intézményvezetők leginkább a felsőoktatási törvénnyel és hatásaival foglalkoztak. Legnagyobb problémának azt látják, hogy forrásokat vont el a kormány a felsőoktatástól, jövőre ez elérheti a 23 milliárd forintot is, ami a fenntartást veszélyezteti.

A magyar felsőoktatás helyzetét érintő legaktuálisabb kérdésekről tárgyaltak az intézményvezetők Egerben. A Magyar Rektori Konferencia évzáróján az új felsőoktatási törvény volt a középpontban. A grémium tagjai egy olyan átfogó dokumentumot készítettek, amely a legégetőbb kérdésekkel foglalkozik a felsőoktatás rendszerét illetően. A legnagyobb problémának azt látják, hogy egyre több forrást vonnak ki a felsőoktatásból. Lényegesen nehezebb ma főiskolára vagy egyetemre bekerülni a szűkített állami keretek miatt – tette hozzá az elnök. A rektori konferencia arra törekszik, hogy minőségmegóvás mellett legyen meg az a struktúraváltás, amit a kormányzat elvár.
Szeptember 1-jén lép hatályba az új felsőoktatási törvény, melyről folyamatos egyeztetéseket folytat a minisztérium. A múlt héten átcsoportosították a felsőoktatási ösztöndíjakat, így szeptembertől ötezerrel több, vagyis 60 ezer teljes ösztöndíjas diák lépheti át a főiskolák és egyetemek kapuit. A Magyar Rektori Konferencia évzáróján új tisztségviselőket választottak. A fórumon pedig az átalakulással kapcsolatos kérdéseket tárgyalták.