Helyi védelmi bizottság

A honvédelmi és a katasztrófavédelmi törvény, a végrehajtási rendeletek és a napi események, katasztrófák miatt vált szükségessé, hogy megújuljanak a helyi védelmi bizottságok. 2012. január 1-jével a megyei védelmi bizottságok is átkerültek a megyei kormányhivatalokhoz, de 2013-tól, a járások kialakításával újabb szervezeti változások várhatók – hangzott el a egri helyi védelmi bizottság ülésén.

2012 januárjától, az új törvényi szabályozásnak megfelelően, a megyei védelmi bizottságok a megyei kormányhivatalhoz tartoznak. A testület elnöke az idei esztendőtől a mindenkori kormánymegbízott, Heves megyében így ezt a tisztséget Horváth László látja el. A megyei mellett helyi szinten is több változás várható.
A jelenlegi új rendszer egy évig él. Jövőre, a járások felállásával a jelenlegi ötről – Bélapátfalva és Pétervására belépésével – hétre bővül a helyi védelmi bizottságok száma a megyében. Seres Tibor tűzoltó alezredes az ülés végén vehette át hivatalosan kinevezését, mint a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Egri Kirendeltségének vezetője.