Beszállítói fórum

Ma már nem lehet úgy elmenni a kereskedelmi láncok kirakatai mellett, hogy ott ne a legjobb termékeket látnánk. Az eredet és a minőség felértékelődött az élelmiszeriparban. A legnagyobb élelmiszerláncoknak is szükségük van olyan kutatócentrumra, amely az ehhez szükséges hátteret megteremti – hangzott el az Eszterházy Károly Főiskola-EgerFood Regionális Tudásközpontjának és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának közös rendezvényén.

A beszállítói fórumot Sós István, alpolgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, reméli, hogy az eredeti, minőségi és egyedi termékek beszállítói között egyre több egri és Eger környéki vállalkozó is megjelenhet a nagyobb kereskedelmi láncok partnereként. Kósa László, a kamara kereskedelmi alelnöke a országos tendenciát szemléltetve hozzátette, a Magyarországon működő nagy hálózatok is elmozdultak abba az irányba, hogy több magyar terméket, lehetőleg helyit áruljanak, ugyanakkor megkövetelik a magas minőséget a beszállítóktól. A hazai vállalkozók helyzetbe hozása mellett ugyanakkor fontos, hogy korrekt üzleti megállapodások szülessenek – e téren még van javítani való.
A legnagyobb élelmiszerláncoknak is szükségük van olyan kutatócentrumra, amely a minőségi élelmiszerek előállításához szükséges hátteret megteremti – mondta Kiss Attila, a főiskola EgerFood Regionális Tudásközpontjának főigazgatója.
Ez nem jelenti azt, hogy hatósági jogköröket venne át az EgerFood. Csak a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési eszközökkel próbálják segíteni a gyártó és kereskedelmi partnereket. Mint elhangzott, ma már az Unió élelmiszerpiacán a teljes forgalom 16 %-t teszik ki a bioélelmiszerek, e mellett folyamatosan nő a helyi, nemzeti sajátosságokat felvonultató, speciális élelmiszerek aránya is.