A strand platánját jelölik az Év Fája versenyre

A strandon lévő platánfát nevezi a város több intézménye, egyesülete az Év Fája versenyre. A versenyt az Ökotárs Alapítvány hirdette meg, bárki jelölheti a kedvenc fáját.

8,5 méter a törzs kerülete, a magassága 40 méter. A Szivárvány Székhely Óvoda nagy- és középső csoportosai ölelték körül a strand óriás platánfáját. És nem csak a földről nézték meg a hatalmas fát. Elfoglalták az egyik legnagyobb ágat is.
A városban sok szép fa van van, amely érdemes lenne a jelölésre, de a Városgondozás, a polgármesteri hivatal, az Eger Termál és a városszépítő egyesület úgy gondolta: ezzel a keleti platánnal indul Eger az Év Fája versenyen. Nemcsak mérete, de kora és kinézete miatt is erre a fára esett a választás. Az egri szájhagyomány szerint 1552-ben Ali és Ahmed már ennek a fának az árnyékából irányította az ostromot. Valójában még nincs háromszáz éves.
A jelöléseket június 30-ig kell az alapítványhoz eljuttatni, az Ökotárs Alapítvány zsűrije 12 fát választ a döntőbe, ősszel a közönség szavazhat a döntős fákra, az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz.