Anyanyelvükön tanulhatnak szakmát

Tíz, határon túli, érettségizett magyar diák szerezhet az egri Keriben technikusi szakképzettséget ősztől. Olyan fiataloknak biztosítanak erre lehetőséget, akik saját lakóhelyükön, annak környékén nem tudnak magyar nyelven technikumban tanulni.

Nem magyarkodni kell, hanem magyarnak lenni, cselekvő magyarságra van szükség – fogalmazott Habis László polgármester. Eger és a Rákóczi Szövetség tavaly kötött egy megállapodást, bázisintézményt is választottak – ez a Kereskedelmi. Tavaly a város 250, idén újabb 200 ezer forinttal támogatta a felvidéki gyerekek beiskolázását magyar iskolákba, 45 családot tudtak ezzel segíteni.
Most tíz olyan határon túli magyar diák tanulhat a Keriben, akik saját környezetükben nem találnak magyar nyelvű technikusi képzést. A köznevelési törvényben az szerepel: a miniszter meghívólevelével rendelkező határon túli diákok ugyanolyan formában tanulhatnak nálunk, mint anyaországbeli társaik. Habis László kezdeményezte, hogy ezeket a meghívóleveleket megkapják az itt tanulni szándékozó diákok. Tízen kapnak lehetőséget.
Dr. Vasas Joachim igazgató úgy gondolja: példaértékű ez a lépés. Ha sikerül magyar nyelven szakmához juttatni ezeket a fiatalokat, nagy a valószínűsége, hogy lakóhelyükhöz közel, anyanyelvükön tudnak boldogulni.
Az iskola és a Rákóczi Szövetség most hirdeti meg a lehetőséget. Érettségizett fiatalokat várnak az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskolába. Sütő- és cukrászipari technikusok, vendéglősök, kereskedők, erdészek, vadgazdálkodási technikusok lehetnek, emellett virágkötőnek, -kereskedőnek tanulhatnak. A tíz határon túli magyar diák ingyen lakhat a kollégiumban is.