Ha baj van, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést

Rendkívül fontos, hogy a szívbetegek és hozzátartozóik ismerjék az újraélesztés helyes technikáját. A szív hirtelen megállását követően minden perc tíz százalékkal csökkenti a beteg életben maradási esélyeit. Az Egri Szív Egyesület minden évben tart gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást arról, hogyan kell helyesen alkalmazni az újraélesztési technikákat.

Az életveszélyes szívritmuszavarok okozhatnak hirtelen halált, ezért rendkívül fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek az újraélesztés menetével: a mentő értesítése mellett meg kell vizsgálni a bajba jutott reakcióit, átjárhatóvá kell tenni a légutakat, majd szívmasszázst kell alkalmazni.
Ezután a normál kilégzési levegőmennyiségnek megfelelő levegőt kell befújni a beteg száján egymás után kétszer, majd újra a szívmasszázs következik.
Mint dr. Abonyi János elmondta, ha az újraélesztést egy percen belül elkezdik, 90 százalékban lesz sikeres a mentés, de minden további perc tíz százalékkal rontja az esélyeket. Épp ezért rendkívül fontos, hogy azonnal reagáljunk, ha baj van, a mentők kiérkezéséig ne várjunk tétlenül.
Kánikula idején különösen vigyázniuk kell a szívbetegeknek.
Az Egri Szív Egyesület, melynek jelenleg 52 tagja van, 1992-ben jött létre, és a szívinfarktuson, illetve szívműtéteken átesett betegeknek segít. Tornaprogramokra hetente kétszer várják a betegeket.