Úton az egyetemmé válás felé

Elhárulhatnak a jogi akadályok az egri főiskola egyetemmé válásának útjából. Habis László és dr. Lukács Tamás országgyűlési képviselők módosító indítványt nyújtottak be a felsőoktatási törvényhez, melyben azt kezdeményezték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma vegye fel jogalkotási programjába a korlátok feloldását és tegye lehetővé, hogy az egri főiskola folytathassa a mester- és doktorképzést.

Az elfogadott, de még hatályba nem lépett törvény az egyetem megnevezés használatát különböző feltételekhez köti, így például a minőséget kifejező mester-, doktori képzéshez és doktori fokozatadáshoz, a minősített oktatók arányához, a karok számához, a tehetséggondozáshoz, az idegen nyelven nyújtott képzési programokhoz. Főiskola doktori képzést nem folytathat, doktori iskolát csak egyetem indíthatna, ahol azonban legalább két doktori iskolának kell működnie két különböző tudományterületen. Az Eszterházy Károly Főiskolán a történelemtudomány mellett a neveléstudomány területén folyik doktorandusz képzés, mindkét terület azonban a bölcsészettudományokhoz tartozik.
A jó hírt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Ternyák Csaba érsek az egri püspökök egyetem alapítási törekvéseit elevenítette fel, míg dr. Lukács Tamás országgyűlési képviselő a közös cél érdekében végzett összefogás erejéről beszélt.