Múzeumok Éjszakája

Dobó István végrendelete lesz az éjszakai vendég a várban szombaton. A testamentum 81 éve, amióta megtalálták, még nem volt Egerben. A Dobó István Vármúzeum a Múzeumok Éjszakáján öt órától hajnal 1-ig várja programokkal az érdeklődőket.

Budapesten 102, a fővároson kívül 170 helyszínen lesznek programok a Múzeumok Éjszakáján. Idén öt órától lehet ingyen belépni a várba, hattól már az Egri Obsitos Zenekar játszik a déli kapunál. Hét órától az Egri csillagok és a valóság című előadás hangzik el. Nyitva lesz a Buttler-ház, ahol a műemléki könyvtár tekinthető meg. Fellép több néptánccsoport, idén is lesz fáklyás felvonulás, és – a hagyományokhoz híven – csatlakozik Eger a Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztiválhoz. Kiállítás mutatja be Márai Sándor életművét. Olyan iratot állítanak ki a Múzeumok Éjszakáján, amelynek tulajdonképpen itt van a helye – mondta dr. Rémiás Tibor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója. Ez az irat Dobó István végrendelete. 1931-ben került elő, még soha nem volt Egerben.
A Dobó István Vármúzeum idén ünnepli az ostrom 460. évfordulóját. Középiskolásoknak retorika-pályázatot hirdetnek. A pályaműveket szeptember közepéig várják, a győztes október 17-én, a vár napján előadhatja a beszédet. Az Egriek, vitézek, végeknek tüköri országos versenyre 27 csapat jelentkezett, tíz csapat jutott a szeptemberi döntőbe.