Prepa-nap

Az Egri Tanító- és Tanárképzős Öregdiákok Baráti Köre idén is megrendezte hagyományos Prepa-napi ünnepségét. Emlékeztek az első önálló magyar nyelvű tanítóképző alapítására. Az ünnepségen díszoklevéllel köszöntötték a 70, 65, 60 és 50 éve végzetteket.

Régen is létezett, az Egri Érseki Tanítóképző idejében a baráti kör. Akkor szűnt meg, amikor a tanítóképző is, 1959-ben. 1993-ban alakult meg újra az öregdiákok baráti köre, azóta minden hónapban összejönnek, évente egyszer pedig közösen ünnepelnek, emlékeznek a Prepa-napon.
Ez volt a 19. Prepa-nap Egerben. Dr. Hauser Zoltán rektor a líceum megújulásával, rekonstrukciójával ismertette meg az öregdiákokat. Ez az éve jelentős volt – fogalmazott – a főiskola, de talán Eger legnagyobb beruházását sikerült lezárni. Emlékezett Eszterházy püspökre, aki néhány hét híján 250 éve érkezett Egerbe azzal a tervvel, hogy megépíti a Kárpát-medence első egyetemi házát. 1828-ban pedig Pyrker érsek megalapította az Egri Érseki Tanítóképzőt. Ha mi ilyen talapzaton állunk – mondta a rektor – messzire látunk. Az öregdiákok szavaltak, Csobáné Mlinkó Terézia saját versét mondta el. Abkarovics Endréné rubindiplomát vehetett át a rektortól, húszan vasoklevelet, tizenöten gyémántdiplomát kaptak, az ötven éve végzettek aranyoklevelet.