Üdvözöljük régiónkban!

Közös pályázaton 2000 Eurót nyert az egyik szlovákiai, lévai és az egri Bornemissza Szakközép-, és Szakiskola. A projektbe bevont diákok saját lakóhelyük történelmi, gazdasági és kulturális értékeire hívták fel egymás figyelmét. Az egri projektzárón az egyik kiemelt helyi céggel is megismerkedtek a Szlovákiából érkezett tanulók és tanáraik.

A két hasonló képzést folytató iskola nem először működik együtt. Ebben a projektben a lévaiak a program vezetői, a Bornemissza partnerként csatlakozott.
– Két éve fut a közös projektünk. Az első év témája: Üdvözöljük régiónkban. Ennek megfelelően történelmünket, hagyományainkat, kultúránkat mutattuk be egymásnak, legutóbb éppen Léván. Idén pedig a régi történelmi utakkal foglalkozunk – mondta Alena Krtikova, projekt koordinátor, a lévai Stredna Obradna Skola tanára.
Az egriek az egri bor kereskedelmi útvonalainak kialakulásáról tartottak előadást angol nyelven.
A lévaiak is hasonlóra készültek. Ők a régi császári-királyi postaútvonal Szlovákiába eső részét, a 16. századi Magna Via-t mutatják be. A program vezérnyelve az angol, de sokan magyarul is jól megértik egymást.
Mivel mindkét intézmény szakképző- és szakiskola is egyben, ezért az egri program zárásaként egy helyi, illetve országos viszonylatban is különleges gyárba is ellátogattak a programban résztvevő egri és lévai diákok, illetve tanáraik.