Történelem verseny a Szilágyiban

Idén a XVI-XVIII. századi felvidéki magyar történelem volt a témája a Szilágyi Erzsébet Gimnázium által meghirdetett történelemversenynek. A vetélkedőt a trianoni diktátumra emlékezve, „A nemzeti összetartozás napja” alkalmából hirdette meg az intézmény második alkalommal.

A vetélkedőt azzal a céllal rendezik meg, hogy felhívják a diákok figyelmét a magyarság határok nélküli egybetartozására, erősítsék nemzettudatukat. A megmérettetés két fordulóból állt, a diákoknak először írásbeli feladatsort kellett megoldaniuk saját iskolájukban, ennek alapján 14 középiskolás jutott a döntőbe. Ezt követően a résztvevők írásbeli tesztet töltöttek ki, projektmunkát készítettek, majd szóban is bizonyították felkészültségüket.
A verseny témája minden évben a történelmi Magyarországnak a mai magyar határokon túl fekvő területeihez kapcsolódik, idén a történelmi Felvidékhez. Az ünnepélyes eredményhirdetésen két kategóriában hirdettek győzteseket, anyaországon belüli és határon kívüli tanulókat is jutalmaztak. A határon kívüli diákok közül a kárpátaljai gimnázium két tanulója lett az első és második helyezett.
A zsűritagok sikeresnek ítélték meg a versenyt, elismeréssel szóltak a diákok és felkészítő tanáraik teljesítményéről.