Hulladéklerakó rekultivációs program indul

Európai uniós támogatással 38 elavult hulladéklerakó telepet rekultiválnak a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén. A projektnek köszönhetően 2014 végére megszűnik a felszín alatti és feletti vizek szennyeződésnek veszélye, javul a levegő minősége, gazdagodik a természeti környezet, ezáltal 230 ezer ember életminősége válik jobbá Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun Szolnok megyében.

Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően mintegy ötmilliárd forintot használhat fel a következő három évben a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás 38 települési hulladéklerakó újrahasznosítására – jelentette be Habis László, a társulás elnöke Városházán tartott projektnyitó ünnepségen. A szervezet a Környezet és Energia Operatív Programból kapott 100%-os támogatást, a településeknek a rekultiváció megvalósításához önrésszel nem kell hozzájárulniuk.
A hulladéklerakókat háromféle módon ártalmatlanítják.
A munkálatok során a hulladékot átválogatják, tömörítik, majd szigetelő réteg kerül rá. Így a csapadékvíz nem oldódhat ki, ezáltal a szennyezőanyagok sem kerülhetnek a környezetbe. Az utolsó, felső fedőréteg és a füvesítés arra szolgál, hogy a lerakó belesimuljon a tájba.
A munkálatok előreláthatólag, idén júliusban kezdődnek el területek átadásával.
A hulladéklerakók rekultivációja várhatóan 2014 decemberére fejeződik be.