Tapasztalatcsere

Hazánkban 2012 az adóhatóságnál az ÁFA éve, éppen ezért nagy hangsúlyt helyeznek az áfa-ellenőrzésekre, különös tekintettel a határon átnyúló jogügyletekre. Romániában a visszaélések visszaszorítása érdekében a különféle gabonák értékesítésekor 2008 óta használják a fordított adózás, más néven fordított áfa szabályait. Hazánkban ezt július 1-jével vezetik be. Erről egyeztettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának, valamint a Hargita megyei Közpénzügyek Vezérigazgatóságának munkatársai.

A fordított adózásnál az eladó nem számít fel áfát, a forgalmi adót a vevőnek kell megfizetnie. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez a technika hozzájárul a mezőgazdaságban jellemző áfa-csalási módszerek visszaszorításához. A fordított áfa alá eső termények a kukorica, búza, árpa, rozs, zab, triticale, napraforgó, repce és szójabab. Romániában, a mezőgazdaságban ezt már évekkel korábban bevezették.
A másik fontos téma az ÁFA-ellenőrzés, kiemelten a határon átnyúló jogügyleteknél.
Mint elhangzott, ebben az esetben elengedhetetlen a két ország adóhatóságainak zökkenőmentes és lehetőség szerint gyors együttműködése.