Szihalom – kemencében készültek az ételek

Palóc sörben áztatott csülök tündérfűvel, káposztás – csülkös bukta, berzencei szilvás és túrós pite, eredeti szihalmi keletlen kompérost vagy más néven bocskoros. Ilyen ételeket sütöttek Szihalmon a II. Kemencés Falunapon. Ahogy a szervezők és a zsűri fogalmazott: hagyományos, paraszti ételeket szerettek volna látni a főzőversenyen, és jólesett nekik, amikor egy-egy százéves recepttel találkoztak. A díj, a vándorkemence Salgótarjánba került.

Tizennégy csapat állt a kemence mellé Szihalmon, és fogott a kezébe nemcsak fakanalat, hanem sütőlapátot is. Legtöbben saját tájegységük ételét készítették, volt salgótarjáni bányászoknak való csülök, felvidéki káposzta gazdagon, a házigazdák szilvás pitét és keletlen kompérost sütöttek.
Az ételek összeállítása nem, a kemence kezelése azért okozott némi fejtörést. Volt, aki egy kemencére esküszik, és azt mondja: csak abban tud sütni. Különféle módszereket dolgoztak ki arra is, hogy a kemence hőfokát ellenőrizzék. Lisztet szórtak, vizet fröcsköltek bele, vagy használták a szénvonót.
Szihalmon tavaly építették a hét kemencét. Olyan gasztronómiai fesztivált akartak meghonosítani a faluban, ami a hagyományos ételekre épít, felszínre hoz, ismertté tesz régi családi recepteket.
A versenyt a salgótarjániak nyerték, idén hozzájuk kerül a vándorkemence. A zsűri hét arany, három ezüst és négy bronzminősítést adott ki. Délelőtt színpadi programok szórakoztatták a mintegy kétezer látogatót, délután kezdődött a hagyományőrző lakodalom.