Eger az Anjou királyok korában

Eger, mint város az Anjou királyok korában alakult ki. Ezzel az egyébként forráshiányos időszakkal kapcsolatban szervezett tudományos emlékülést a Szent György Lovagrend Egri Nagypriorátusa.

Nem véletlen, hogy a Szent György Lovagrend Egri Nagypriorátusa ebben az évben az Anjou-korral, azon belül is a város és az Anjou királyok kapcsolatával foglalkozik – mondta bevezetőjében dr. Renn Oszkár nagyprior. A Szent György Lovagrend az egyetlen világi lovagrend, ami magyarországi alapítású. Több jubileum, így Károly Róbert halálának és Nagy Lajos megkoronázásának 670. évfordulója is erre az évre esik. A történelmi emlékülés Egernek erről a korszakáról, vagyis a 14. századról szólt. Dr. Nemes Lajos, a Heves Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója előadásában kiemelte, lényegében ebben az időben alakult ki a mai város.
Az emlékülés végén kihirdették a középiskolai pályázat eredményeit is. A téma itt is az Anjou-kori Eger volt.
Idén is négy díjat adtak ki. A nyertesek között a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, a Sancta Maria Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola tanulóit találjuk.