Meghackelték Heves megyét

Percenként száz euróért emelt díjas számot hívott a Heves Megyei Önkormányzat IP alapú telefonja pünkösd hétfőn. Hackertámadás érte ugyanis az alközpont szerverét. A telefonszámla meghaladja a 30 millió forintot. Az önkormányzat feljelentést tett.

Egy lettországi emelt díjas számot hívtak a Heves Megyei Önkormányzat telefonjai. Az IP-telefon alközpontjának szerverét támadták meg hackerek. A szolgáltató még hétfő este észrevette a problémát, és lekapcsolta a megyei önkormányzat előfizetési fiókját.
A rendszergazda azt mondja: adatokhoz nem fértek hozzá a támadók, csak anyagi haszonszerzés lehetett a cél.
– Tisztán kiolvasható szerverszámítógépeink naplózásából, hogy a támadók ismerték a telefonszolgáltatóknak azt a szokását, hogy az első percben perclapú számlázást alkalmaznak, ezért közel 30-40 másodperces hívásokat kezdeményeztek – így majdnem megduplázva az okozott kár mennyiségét – mondta a rendszergazda, Kármán Tamás.
Volt olyan a támadás alatt, hogy a megyeháza tíz vonalán egyszerre hívták percenként száz euróért a lettországi számot.
Hogy pontosan mekkora kárt okoztak a hackerek, még nem lehet tudni. Az biztos, hogy a számla több tíz millió forint – a megye éves költségvetésének 15-20 százaléka.
– Felvettük a kapcsolatot a szolgáltatóval mondja Szabó Róbert elnök -, és a szolgáltatóval közösen megállapítottuk, hogy vélhetően hackertámadás érte megyei önkormányzatnak ezt a telefonszerverét. Vélhetően nagyon komoly anyagi kára keletkezhetett az önkormányzatnak. Ez meghaladja a 30 millió forintot, de ezek még csak az első adatok.
A megyei önkormányzat feljelentést tett. Tájékoztatták az Alkotmányvédelmi Hivatal megyei kirendeltségét is, mivel a lettországi célállomás és a közfeladat ellátásának veszélyeztetése miatt nemzetbiztonsági kockázat is felmerülhet. A támadást valószínűleg külföldről irányították.