Félrevezető információk az árfolyamgátról

Egyre több megtévesztő, félrevezető információ lát napvilágot az árfolyamgát nyújtotta lehetőségekről-tájékoztatott sajtóközleményében a PSZÁF által életre hívott Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat. Dr. Balla Ferenc tanácsadó híradónknak arról számolt be, hogy egyes pénzügyi közvetítők, szolgáltatók igyekeznek lebeszélni az ügyfeleket az árfolyamgát igénybevételéről, helyette valamilyen más terméket ajánlva. Máskor azt javasolják a hitelfelvevőknek, az árfolyamgát igénybevételével felszabaduló összegeket fordítsák különböző előtakarékossági, vagy biztosítási termékekre. A szakember azt javasolja, a pénzügyi döntések meghozatala előtt mindenképpen tájékozódjunk a feltételekről.

A közszférában dolgozók április 1-jétől, míg más lakáshitelesek június 1-jétől igényelhetnek gyűjtőszámla-hitelt, ha úgy döntenek, rögzített árfolyamon kívánják fizetni devizahitelük törlesztőrészletét. Az árfolyamgát – mint ismeretes – 180 forintos svájci frankkal, 250 forintos euróval, valamint 2,5 forintos japán jennel számol, és legkésőbb 2017. június 30-ig marad érvényben. A konstrukció lényege, hogy a fix és a tényleges árfolyam közötti különbség egy úgynevezett gyűjtőszámlára kerül. Az ügyfélnek csak a gyűjtőszámlán felhalmozódó törzstőkét kell kifizetnie az árfolyamgát lejárta után, a kamatokat a költségvetés és a pénzintézetek vállalják magukra. Az árfolyamgátat a hitelt nyújtó pénzintézettől lehet igényelni írásban, legkésőbb idén december 31-ig. A tapasztalatok azt mutatják eddig kevesen vették igénybe az árfolyamgát kínálta lehetőségeket, ennek oka a bizalmatlanság, a megtévesztő, félrevezető információk.
Az árfolyamgáttal kapcsolatban tanácsért az egri Pénzügyi Tanácsadó Irodához is fordulhatnak az ügyfelek, amely a Kossuth Lajos u. 9 szám alatt, az E épületben található.