Az egri vár az egrieké

Rendhagyó tárlatvezetéssel, kötetlen beszélgetéssel folytatódott „Az egri vár az egrieké” című program. A Kisváros a felhők fölött elnevezésű kiállításhoz kapcsolódva Bujdosné dr. Pap Györgyi történész elevenítette fel az egri polgárosodás történetének fontos állomásait, mutatta be a polgári lét tárgyi emlékeit.

Időutazásra hívta az egrieket a Dobó István Vármúzeum és az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület. A Dobó- Bástyában április 5-én nyílt meg a„Kisváros a felhők fölött című kiállítás, amely a 18-20. századi Egerbe repíti vissza a látogatókat. A törökök kiűzése, 1687 után újranépesül a város, különféle mesteremberek telepednek le, akik céhekbe tömörülnek. Az általuk készített darabokat, dísztárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők. Megcsodálhatják a fertálymesterek relikviáit, a polgári szalonok enteriőrjét, valamint bepillanthatnak egy polgárosodó hóstyai otthonba, az ott dolgozó varrónő munkájába is.
A látogatók megtekinthetik az egykori Egri Dohánygyárból fennmaradt szivarsodró asztalt, vagy egy fényképész műtermét, a géppel és korabeli bútorokkal. A tárgyakon keresztül megelevenedik Eger múltja. A kiállítás 2013. március 17-ig látható, a szervezők szívesen fogadják a magánszemélyek polgárosodást idéző tárgyait vagy annak másolatait.