Közeleg a határidő

Május 31-én lejár az iparűzési adó bevallásának, valamint a már megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetének megfizetési határideje. Az önkormányzat adóirodája 8-9 ezer vállalkozótól várja a bevallásokat, eddig az érintettek 23%-a tett eleget kötelezettségének. Aki késve adja le a bevallást, mulasztási bírságra számíthat.

Egerben a helyi adóbevétek meghatározó része, mintegy 70-80%-a az iparűzési adónemből származik. Az elmúlt két évben jelentősen, 218 millió forinttal nőtt az ebből befolyt adóbevétel, annak ellenére, hogy az adókulcs mértéke nem változott, továbbra is 2 százalék. A mikro- és kisvállalkozásoknak megmaradt az adókedvezmény, ami 2 és fél millió forintos árbevételig 50 százalékot jelent. A helyi iparűzési adó bevallásának könnyítésére, a kitöltött űrlapokat elektronikusan is benyújthatják az adózók. A határidő május 31-én, csütörtökön jár le.
Korsós László, az adóiroda vezetője hozzátette: fontos, hogy az adózók nevében eljáró könyvelők csatolják a kérelemhez meghatalmazásukat.
Elmondta azt is, hogy idén a lakások 78%-a változatlan adómérték mellett adózik , ez 81 forintot jelent négyzetméterenként. 2013. január 1-jétől 1.871 lakóingatlan adója emelkedik, amennyiben az érintett tulajdonosok nem jelentkeznek át állandó egri lakcímre. Esetükben az építményadó mértéke 324 forint lesz négyzetméterenként.