Leváltották Orosz Lászlónét – ülésezett a közgyűlés

A „lista-botrány” és a „Székhelyi-ügy” eseteket vizsgáló bizottság javaslata nyomán a közgyűlésen visszahívták a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöki pozíciójából és a bizottságból Orosz Lászlónét. A képviselők döntöttek fejlesztési hitel felvételéről, elfogadták a városi tulajdonú cégek beszámolóit.

Napirendek előtt Fábián Zsuzsanna gyógypedagógus- logopédust köszöntötték, aki Dr. Palotás Gábor díjat és mesterlogopédus címet kapott.

A ZF Eger női vízilabda csapata hazai pályán bajnoki címet szerzett hétfőn, az ő eredményeiket méltatta Habis László polgármester, s köszöntötte a csapatot a testület, s a jelenlévők széles köre. Martonné Adler Ildikó az Aranykapu néven szervezett, fogyatékkal élőket segítő rendezvényre hívta fel a figyelmet. Csathó Csaba tanácsnok a közmunkaprogram jelentőségéről szólt, annak kapcsán, hogy június 1-től 45 fő fizikai munkás is ilyen formán juthat jövedelemhez. Egerben.

A képviselők Eger közbiztonsági helyzetéről, a 49 településen tevékenykedő Egri Rendőrkapitányság munkájáról szóló beszámolót hallhattak.

A Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság tavaly őszi ülésén a sajtóban „lista-ügyként” és „Székhelyi-ügyként” ismertté vált kijelentések kapcsán tartott a polgármester felkérésére vizsgálatot a Csarnó Ákos vezette Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság. Az ügyben komoly politikai vita alakult ki a közgyűlésen is, Tóth István jobbikos képviselő az ártatlanság vélelmények hiányát rótta fel, Csarnó Ákos a hivatali visszaélés gyanújára hívta fel a figyelmet. Habis László kifejtette: feljelentés és annak kiegészítése nyomán az illetékes hatóság dokumentumokat kért be az önkormányzattól.

Pál György a bizottság véleményeként megfogalmazottakat idézve Orosz Lászlóné mellett Csákvári Antal visszahívására is javaslatot tett. A Művészetek Háza Kft. felügyelő bizottsága reggel ülésezett, kérdésre válaszolva a testület elnöke, ifj. Jung László elmondta: az ügyet több szempontból vizsgálják, még nem zárták le a napirendi pontot, korai lenne még tájékoztatást adni. Orosz Lászlóné úgy fogalmazott: a bizottság egyetlen tagja sem használt olyan szavakat, ami bárkit sértett volna. Hozzátette: A bizottság elnöke vétett: teret engedett egy olyan beszélgetésnek, aminek nem volt ott a helye.

A bizottság javaslata szerint név szerinti szavazással visszahívták az elnöki pozícióból és a bizottságból is Orosz Lászlónét. Helyére elnökként Gál Judit, tagként Dr. Misz Mihály kerül.

Jung László munkahelyi elfoglaltsága miatt az Urbanisztikai és Környezetvédelmi Bizottsági feladatairól lemondott, helyére Lombeczki Gábor kerül a közgyűlés döntése szerint.

Fejlesztési hitelt vesz fel a város, pályázatok önrészének biztosítására, illetve a támogatások előfinanszírozására.

A képviselők elfogadták a városi cégek tavalyi, illetve idei első negyedéves beszámolóit.

Az EVAT Zrt. alaptőkéjének emeléséről is született döntés, 50 millió forinttal segítik a társaságot. A napirendhez kapcsolódva tudatta az előterjesztő Habis László polgármester, hogy az EVAT Zrt. igazgatósági tagságáról lemondott Várkonyi György, a társaság vezérigazgatója, helyette Lombeczki Péter került az igazgatóságba. A közgyűlés döntött arról is, hogy az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola Az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerül.