A vidékfejlesztés a központi témája a népművelők vándorgyűlésének

A Magyar Népművelők Egyesülete idén Egerben tartja vándorgyűlését, melynek központi témája a közművelődés szerepe a vidékfejlesztésben. A közel kétszáz népművelő, művelődésszervező a szakmai programok mellett kirándulásokon vesz részt.

Május 15. és 17-e között városunkban tartják a népművelők huszonkilencedik vándorgyűlésüket. Habis László polgármester a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a népművelők célja ugyanaz, mint a városé: törekedni a minőségre, az értékek megőrzésére. Új szlogennel nyit a város az egriek és a turisták felé: az „Eger a te történeted”-jelmondat azt jelképezi, hogy az egriek alakítják tetteikkel a város jelenét, jövőjét, és akik idelátogatnak, azok is gazdagodnak egy egri történettel.
Sajó Attila, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a közművelődési szakembereknek és a fenntartóknak felelősséget kell vállalniuk azért a 80 millió emberért, akik évente a művelődési házakat látogatják, és azért a több ezer közösségért, akik ott alkotnak, szórakoznak. Szó esett az ágazat problémáiról is, melyek közül a legfontosabb a költségvetés szűkülése és a létszámleépítés.
Az Egri Kulturális és Művészeti Központ a szakmai programokon kívül egyéb programokat szervezett a résztvevőknek.
A rendezvényen átadják az Év Kulturális Plakátja 2011-díjat is, a beérkezett anyagokból nyíló kiállítás május 22-től megtekinthető a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban.