A vidék szociális problémái hatottak a művésztelep alkotóira

Milyen hatások érik a nagyvárosban alkotó művészeket egy vidéki, kéthetes alkotótáborban? Hogyan tudják visszaadni művein a vidék szociális problémáit? Ezek a gondolatok hívták életre az immár tizenegy éve működő Nyílt Tér mezőszemerei művésztelepet, melynek anyagaiból az egri Kis Zsinagógában nyílt kiállítás.

A Mezőszemerei Civil Egyesület szervezésében Szirtes János és Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművészek hívták életre azt a művésztelepet, mely évente két hétig ad otthont városban alkotó művészeknek. A tábor célja egy kelet-magyarországi kistérség szociális problémáinak, pl. elöregedés, munkanélküliség, kisebbségi problémák művészeti feldolgozása műfaji határok nélkül, a legszélesebb eszközhasználattal. Az eltelt idő alatt közel száz művész alkotott a táborban.
A szervezők főképp fiatalokat hívnak meg az alkotótáborba, már a határokon túlról is jönnek művészek. A tábort pályázati pénzből tudják megszervezi, és mint Bukta Imre elmondta, az önkormányzattól nem kapnak, de nem is fogadnának el támogatást, hiszen fontosabb dolgokra is kevés pénz jut. Az egri Kis Zsinagógában minden tavasszal bemutatkoznak a tábor alkotói, idén tíz művész anyagát láthatják az érdeklődők.
A tárlaton festmények, installációk, videomunkák várják a látogatókat.