Pneumobil 2012: szegedi győzelem

A léghajtányok versenyen ismét új győztest hirdettek: a debreceni és a tavalyi fővárosi elsőség után idén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának MK Laren csapata érdemelte ki az év legjobb pneumobilja címet. Új részvételi csúcs született: összesen 41 csapat, 12 magyarországi és 8 külföldi felsőoktatási intézményből állt rajthoz a versenyen. A cseh és lengyel mérnökhallgatók először indultak pneumobiljaikkal az egri megmérettetésen.

Egyre nagyobb az érdeklődés az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. érsekkerti versenyével kapcsolatban. Húsz hazai és külföldi egyetem, illetve főiskola 41 csapata állt rajhoz a sűrített levegővel hajtott járművek viadalán. Magyarország és Románia mellett újabb két ország, Csehország és Lengyelország mérnök hallgatói csatlakoztak a versenyhez. Az egyes versenyszámokban ezúttal nem volt csúcsdöntés, viszont sokkal szorosabb volt a küzdelem, mint korábban. A fizikai versenyszámok közül a távolságiban ismét a marosvásárhelyiek vitték a prímet. A győzelmet itt a Petru Maior Egyetemről érkezett Metálmobil szerezte meg kilenc kilométer fölötti teljesítménnyel. Az ügyességiben a Debreceni Széllovagok 3 másodperces előnnyel győztek. Mögötte három egységet is csak tized másodpercek választottak el egymástól. A kecskeméti Dömper kétkerekes kanyarvétele veszélyes volt, de a pilóta, Harkai Csaba visszahozta a gépet. Ha ez nincs, lehet, hogy ők az elsők. A gyorsulásiban a Szegedi MK Laren lett a legjobb 28 másodperc alatti idővel, míg a konstrukció eredetisége kategóriát a győri AirGo Pneumobil Team nyerte. A zsűri döntése alapján a négy kategória győztes közül a Szegedi Tudományegyetem MK Laren csapata érdemelte ki az év legjobb pneumobilja címet.
Szegeden idén 50 éves a mérnökképzés. Ehhez a jubileumhoz az utókor ezzel a győzelemmel is hozzájárult. Az egyes kategóriák győztesei idén is külföldi jutalomutat nyertek, a helyezettek és a további különdíjasok értékes tárgyjutalmat vehettek át.