Növényvédelem

A hajtáshervasztó darázs által a gyümölcsösökben okozott kár sokszor megtévesztheti a kiskerttulajdonosokat. A baktérium útján terjedő tűzelhalás tüneteivel szokták keverni. A tűzelhalás legfontosabb gazdanövényei az alma, a körte, a birs és a naspolya. A tűzelhalás feltétele többek között a legalább 16 fokos napi középhőmérséklet, illetve az elegendő nedvesség.

ATM – A hajtásvég is leszárad, úgy mint az is, az nagyon tipikus.
A hajtáshervasztó darázs a friss hajtásokba petézik, ilyenkor kis szúrásnyomok láthatok az ágvégeken. A tűzelhalás viszont baktérium útján terjed. A hajtáshervasztó darázsnak kb. egy tíz centis szakaszon látszik a kárképe. Alatta üde, zöld és energikus marad a rügy.
A tűzelhalás esetében a hervadás, majd a száradás folytatódik. A mélyebben fekvő hajtásrészekre, majd később az egész ágra és akár az egész fára is átterjedhet.
A baktériumfertőzés elsősorban virágzáskor terjedhet, a méhek, rovarok mellett a szél és az eső szállítja a növényekre. Megelőzéshez virágzáskor kell permetezni. A már kialakult tűzelhalásnál elsődleges védelmet a fűrész nyújt. A fertőzöttnek ítélt hajtásrészeket el kell távolítani, jóval a fertőzött rész alatt elvágva az ágakat, azért, hogy ne terjedjen át az egész fára. A kezelések költségére a hatályos jogszabályok alapján állami támogatás nem igényelhető.