Zsidózás a bizottsági ülésen?

Zsidóztak Egerben a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság tavaly szeptemberi ülésén – jelent meg több hírportálon az LMP blogjára hivatkozva. Az ülésen Székhelyi József fellépéséről volt szó, melyet a bizottság döntése nyomán lemondtak. Várkonyi György, az egri vagyonkezelő vezérigazgatója, aki utalást tett Székhelyi származására, úgy nyilatkozott: éppen az ellen szólalt fel, hogy efféle szempontok alapján szülessenek döntések.

A Középkori Piactéren lépett volna fel a tervek szerint Székhelyi József Villon műsorával, később azonban arról született döntés, hogy nem hívják meg a művészt. Dr. Csarnó Ákos LMP-s képviselő a bizottság tavaly szeptemberi ülésének hanganyaga alapján írt szöveget közzétette a párt blogján. Azt mondta: “én úgy csináltam, hogy a jegyzőkönyvet  meghallgattam és azt legépeltem. Nyilván információ veszik el ilyenkor. Alapvetően nem akarom minősíteni az elhangzottakat. Az olvasható, az hallható ki ebből, hogy egy konzervatív értékrendű ember védi a szakmai érdekeket, a szakmát a politikai befolyástól. Én így látom ezt a kérdéskört.”  
Kérdés: Tehát akkor volt zsidózás vagy nem volt zsidózás, ha erre így egyszerűen kéne válaszolni?
„Szövegszerűen volt, de nem olyan tartalommal talán. De mondom, még egyszer, tehát alapos vizsgálatot kell ebben a kérdésben tenni.”
Részlet a hangfelvételből:
„Az, hogy a Székhelyi nem jöhet ide, mert egy eszdéeszes büdös zsidó….
Te mondtad!
…. az egyszerűen nonszensz.”
Várkonyi György, az egri vagyonkezelő vezérigazgatója úgy fogalmazott: a sajtó részleteket ragadott ki a parázs vita teljes szövegéből. Ő végig arról beszélt, hogy a szakmát nem szabad befolyásolni.
Orosz Ibolya, a bizottság elnöke azt mondta: a testület olyan szempontok alapján dönt, amik Egerben, egy érseki székhelyen követendőek.
Habis László polgármester közleményt adott ki, melyben leírja: a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzéséről szóló felvetést abszurdnak, elfogadhatatlannak tartja. A bizottság munkájáról vizsgálatot rendelt el a polgármester.