Termékleírás, új borvidéki ellenőrző jegy

Elkészült a termékleírás, új, sorszámozott borvidéki ellenőrző jegyet vezettek be – ezek voltak a legfontosabbak a hegyközség elmúlt évében. Megszületett az Egri Csillag, az új borhoz nagy reményeket fűznek. A hegyközség jövője bizonytalan – hangzott el a közgyűlésen -, mivel az agrár szakigazgatás átalakítása folyamatban van, még nem tudják, milyen szerepet szánnak a hegyközségeknek.

A hegyközség 1350 tagjából még harmincan sem mentek el a közgyűlésre. A hegyközségi törvény értelmében viszont a közgyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes. Elindult a város arculatának kialakítása, kifelé és itthon is el kell adni Egert- mondta Rázsi Botond alpolgármester. – Az arculat, a városmarketing megvitatására meghívta a hegyközséget.
Jó hírrel kezdte a beszámolót Pál Sándor, a hegyközség elnöke. A kormányhivatal átfogó ellenőrzést tartott, nem talált kifogásolnivalót. A hegyközség elfogadta a termékleírást, új, hologramos borvidéki ellenőrző jegyet vezettek be.
Két régóta húzódó ügye van a hegyközségnek a várossal. Az egyik a külterületi utak tulajdonviszonyának rendezése. Pál Sándor azt mondja: ez csak részben történt meg, sok út még mindig a termelőszövetkezet tulajdonaként van nyilvántartva. Ha lenne pályázat az utak javítására, akkor sem tudnának lépni. A másik pedig az egri borok háza, amely már nem a hegyközségé, de még nem a városé.
Problémát okoz az erdőtelepítés is, amihez a város hozzáfogott a közelmúltban. Néhol a szőlősgazdák nemtetszését vívta ki, mert túl közel telepítették a szőlőhöz az erdőt.
Elhangzott az is: a hegyközség jövője bizonytalan, az agrár szakigazgatás átalakítása még zajlik, nem lehet tudni, milyen szerepet szánnak a hegyközségeknek.