Látványos gála a színházban a táncművészet tiszteletére

Nagyszabású gálával köszöntötték a tánc világnapját vasárnap a Gárdonyi Géza Színházban. A több mint három órán át tartó ünnepi műsorban az ország több pontjáról léptek fel amatőr és profi táncosok. A mintegy kétszáz művészt felvonultató esten néptáncot, klasszikus balettet és kortárs táncot láthatott a közönség.

A Nemzetközi Táncbizottság 1983-ban jelölte ki április 29-ét, egy francia balettművész születésnapját a tánc világnapjának. Az országban több helyszínen, így Egerben is nagyszabású gálával köszöntötték a táncosok ezt az ünnepet. Amatőr és profi társulatok, egriek és vidékiek, gyerekek és felnőttek szórakoztatták a közönséget ezen a hagyományteremtő szándékkal megrendezett esten. Sós István alpolgármester köszöntője után Blaskó Balázs, a színház igazgatója olvasta fel Harangozó Gyula Kossuth-díjas balettművész, koreográfus ünnepi üzenetét. Mint mondta, „a tánc a mai világban a nemzetek közötti kommunikáció egyik legegyszerűbb és legcélravezetőbb formája, hiszen nem kell hozzá nyelvtudás, nem ismer határokat, rajta keresztül meg lehet szólítani földünk bármelyik népét.”
Az est folyamán többek között felléptek a Magyar Nemzeti Balett, az Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola művészei, a Szederinda Tánccsoport tagjai, de érkeztek művészek Pécsről, Nyíregyházáról, illetve Miskolcról is.
A gálát a színház tánctagozatának előadása zárta. Az egri önkormányzat 300 ezer forinttal támogatta a program létrejöttét.