A jelenlegi forrásokból nem működtethető az egészségügy

Az ágazatban megkezdett tulajdonváltásról, az egészségügyi intézmények adósságának rendezéséről, az emberi erőforrás kríziséről, valamint az innováció lehetőségeiről tanácskoztak a résztvevők a Magyar Kórházszövetség egri kongresszusán. Az előadók a legfontosabb feladatnak a szakemberhiány megoldását és az ellátórendszer átalakítását nevezték meg.

A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint a jelenlegi ellátórendszer a szakmai előírásoknak megfelelően nem működtethető a rendelkezésre álló forrásokból- közölte dr. Rácz Jenő, a szervezet elnöke Egerben, a Magyar Kórházszövetség XXIV. kongresszusának sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az ad-hoc finanszírozási kiegészítések csupán a pillanatnyi túléléshez voltak elegendőek és az újabb adósság felhalmozódását nem tudják megakadályozni. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a jövőben sem garantálható a kórházak működőképességének megőrzése többletforrások nélkül. Gondot jelent az is, hogy az elvándorlást sem az orvosok, sem a szakdolgozók, sem a műszaki-gazdasági területen dolgozók oldaláról nem sikerült megakadályozni, így egyes kórházak továbbra is folyamatos létszámhiánnyal kénytelenek dolgozni.
A kórházszövetség elnöke az ágazatban megkezdett tulajdonváltással kapcsolatban elmondta: első lépésként megtörtént a megyei és a fővárosi kórházak állami kézbe vétele, május 1-ig pedig a városi kórházak is az államhoz kerülnek. Az egészségügyi ellátás mindig is állami feladat volt, ésszerű tehát, hogy az állam ne csak a feladatot vegye át, hanem a feladathoz szükséges intézményeket, azok infrastruktúráját és a működtetést is. Ez azonban bonyolult feladat.
A Kórházszövetség közgyűlése leszögezte: a gazdaság fellendülése és a társadalom stabilizálódása nem képzelhető el egy biztos alapokon álló egészségügy és a jelenleginél egészségesebb lakosság nélkül.