Nem mehet az olimpiára Bencsura

Bencsura Zoltán anyagi okok miatt nem tud indulni a londoni paralimpián. A tehetséges sportoló egy évig készült a versenyre, ahol száz méteres síkfutásban indult volna. Támogatás nélkül nemcsak az olimpiai részvétel marad el, hanem további pályafutása is kérdéses.

Bencsura Zoltán tíz évvel ezelőtt szenvedett motorbalesetet, ahol elvesztette bal karját és bal lábát. Két év múlva kezdett el versenyszerűen sportolni, de akkor nem volt pénze futólábra, így úszni kezdett, és ki is jutott a pekingi olimpiára. Tavaly valóra vált az álma azzal, hogy futhat, és egy év alatt sikerült olyan eredményesen felkészülnie, amely reményt adott a londoni paralimpiai szereplésre. Teljesítménye azért is különleges, mert a paralimpián nincs olyan sérültségi kategória, amelyben alsó és felső végtag sérüléssel indulnának versenyzők. Így ő az alsóvégtag-hiányos sportolók között futotta volna meg a kijutáshoz szükséges szintidőt. Támogatókat azonban nem talált, a versenyeken való részvételhez mindössze három-négyszázezer forintra lett volna szüksége.
Tovább nehezíti helyzetét, hogy a közelmúltban futólába eltört, így- ha nem kap anyagi támogatást-, pályafutása is véget érhet, mint mondta: a jelenlegi lábbal nem lehet versenyszerűen sportolni. Az új futóláb 1,9 millió forintba kerülne.