Megújult a Líceum

Öt év után megújult a Líceum, az egri Eszterházy Károly Főiskola főépülete. Az 1774 óta az oktatás szolgálatában álló intézmény immár a 21. század követelményeinek megfelelő színvonalú lehetőséget nyújt a hallgatóknak és az oktatóknak. A projekt összköltsége 5,3 milliárd forint volt.

A 2007-ben indult, az Európai Unió és a magyar állam által támogatott, 5,3 milliárd forintos projekt látványos megvalósítási fázisa 2010-ben kezdődött. A pályázat az építtető, Eszterházy-örökségre is építve vállalta az oktatás és kutatás infrastrukturális feltételeinek fejlesztését a természettudományok és az informatika 21. századi igényeinek figyelembevételével. Megújult és a mélyföldszinti résszel bővült az A-épület, a Líceum, a Leányka úton felújításra került a D-épület, és az új G-épületben kap helyet az élelmiszer-tudományi oktatás és kutatás.
Az átadáson Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki biztos hangsúlyozta, idén további források, közel 100 milliárd forintos uniós támogatás áll a felsőoktatás rendelkezésére.
Mint elhangzott, a Líceum, Magyarország első egyetemi célra emelt háza nem csak felsőoktatási szempontból fontos épület, hanem Eger legkarakteresebb, hazánk egyik legjelentősebb barokk műemléke. Habis László polgármester hozzátette, ez a legnagyobb uniós társfinanszírozású projekt ami a városban eddig megvalósult. Az ünnepi program kitüntetések átadásával folytatódott, Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az épületet, majd helyszíni bejárással zárult a program.