Békaátjárók – kevesebb békával

Több millió forint volt évente az elgázolt békák természetvédelmi értéke. A Bükki Nemzeti Park ezért tavaly két átjárót építtetett a kétéltűeknek, még négy ilyet terveznek a Bükkbe és a Mátrába. Vizsgálták is a békaátjárók hatékonyságát, de a vizsgálatot nem tudták befejezni, mivel a peterakó helyekre érkező békák száma jelentősen csökkent. Hogy ennek mi az oka, még nem tudják.

Bogácson és Felsőtárkányban már egy éve működnek a békaterelők és átjárók. A vermelőhelyükről a szaporodóhelyükre többnyire forgalmas közutakon keltek át eddig a kétéltűek. Sok egyedet elgázoltak közülük. A felsőtárkányi oldalvölgyi tavakhoz főként barna varangyok és 3-400 gyepi béka jár tavasszal petézni.
A békákat évek óta önkéntesek mentették. Ez viszont nemcsak sok embert, hanem sok időt is igényelt. Fitala Csaba azt mondja: azért építették az átjárókat, hogy a békák minimális emberi segítséggel, saját lábukon, biztonságosan jussanak el a petéző helyekre és vissza. Az elmúlt egy évben vizsgálták is a békaátjárók hatékonyságát.
Idén azt tapasztalták: a peterakó helyekre jóval kevesebb béka érkezett, mint az eddigi években. Hogy ennek mi az oka, mi történt a békákkal, még nem tudják. A rendkívüli időjárás miatt a békák vonulása 2-3 héttel később indult, és jóval hamarabb véget is ért. Egyesek elképzelhetőnek tartják, hogy sok béka kihagyja ezt a szaporodási időszakot, mások vélemény szerint a békák egy része megfagyott, nem vermeltek elég mélyre.
A meglévő két átjáró mellé még négyet terveznek a Bükki Nemzeti Park területén, hogy hosszú távon meg tudják őrizni a békapopulációt.