Vámkonferencia Egerben

Ismét Egerben rendezte meg hagyományos tavaszi szakmai konferenciáját a Magyar Vámügyi Szövetség . A három napos rendezvényen többek között az idei év legfontosabb feladatairól, a magyar gazdaság perspektíváiról , az uniós kereskedelempolitika előnyeiről, a nagyvállalatok helyzetéről,a modernizált vámkódex átdolgozásáról is szó esett.

“Kapcsolat – A határok elválasztanak, a vám összeköt”-a Vám Világszervezet erre az évre meghirdetett jelmondatával várták a gazdasági élet szereplőit a három napos egri vámkonferenciára. A tanácskozáson a mintegy 167 résztvevő arra kereste a választ, hogyan tehető hatékonyabbá az együttműködés, a kommunikáció a hatósági szervek, kormányzati szervek, valamint a magánszektor és az ügyfelek között. Meglátásuk szerint a magyarországi vámkezelési gyakorlatot versenyképessé kell tenni a szomszédos országokéval, olyan körülményeket kell teremteni, hogy érdemesebb legyen nálunk vámkezeltetni a szállítmányokat. Mindez az ügyintézés gyorsításával, a kiszámítható jogbiztonságot nyújtó vámkezelési környezettel biztosítható. A konferencián a magyar- kínai gazdasági kapcsolatok alakulásáról, valamint a dunai hajózásban rejlő lehetőségekről is szó esett.
Elhangzott: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak idén 10500 milliárd forintot kell beszednie, 1000 milliárddal többet a tavalyinál. Az ÁFA mellett többletet várnak a megemelt jövedéki adóból, valamint a termékdíjból és a népegészségügyi termékadóból is.
A rendezvényen az uniós kereskedelem politika előnyeiről,a magyar gazdaság helyzetéről, perspektíváiról is hallhattak a szakemberek.
A konferencia és ezen belül a „Vámműhely” kitűnő alkalmat teremtett arra, hogy a résztvevők választ kapjanak kérdéseikre.