Negyedszázada áll kapcsolatban az egri és a siegeni várbaráti kör

A kapcsolatfelvétel negyedszázados évfordulóját ünnepelte az Eger Vára Barátainak Köre és a Siegeni Várbaráti Kör. A 25 év alatt nemcsak a két egyesület dolgozott együtt, kulturális csoportok látogattak egymáshoz, mindkét városban rendeztek kiállításokat is.

Nagy feladatot vállalt magára az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület azzal, hogy védi és gyarapítja a vár értékeit – köszöntötte az 55 éves egyesületet Sós István alpolgármester. Kiemelte azt is: a városszépítők és a várbarátok egymást kiegészítve dolgoznak.
Az egri várbaráti kör 25 éve áll kapcsolatban a Sigeni Várbaráti Körrel. Az egri fiatalok ezen keresztül találkozhattak először a „nyugattal”.
Az egriek tapasztalhatták azt is, milyen a civil műemlékvédelem Németországban – mondta Petercsák Tivadar, aki a várbaráti kör elnöke volt hosszú időn keresztül. Ők hivatalos támogatás nélkül, a polgárok adományából állították helyre a várat, szerveznek programokat, kiállításokat.
Anyagilag valóban az egyesület tartja fönn a két várat, elsősorban a tagsági díjakból. Vannak szponzoraink, cégek, amelyek segítenek. Mindkét várat bérbe adjuk – de az egyik látogatóközpont is – mondta dr. Alexander Wollschläger.
A múzeumok között is kialakult a kapcsolat. Siegenből Rubens grafikáiból álló kiállítás érkezett Egerbe, Eger pedig a magyar népművészetet, és fotókon keresztül a várost és a megyét mutathatta be Németországban.