Novemberben zárul az URBACT projekt – a Rác hóstya gondjait térképezték fel

Feltárja a gondokat, közben előkészíti a szociális városrehabilitációt az URBACT II. projekt. A program idén zárul, akciótervet készítenek. A problémák egy része megoldható pénz nélkül vagy kevés pénzből, van azonban, amihez uniós pályázat kiírását várják.

Az úgynevezett akcióterület a Rác hóstya. Szeretnék elérni, hogy a város életébe újra bekapcsolható, élettel teli legyen ez a városrész. A helyi támogató csoport bevonta az ott élő 4-500 embert, együtt tárták föl a problémákat. Az egyik gond a szemét, ezt már harmadik éve próbálják eltüntetni lakossági összefogással.
Nincsenek közösségi terek, olyan események, amelyek segítenék a gondolkodás megváltoztatását. Most a szülők összefogásával próbálnak életcélt adni és példát mutatni a gyerekeknek, hogy a gondolkodásbeli változás elinduljon.
File Sándor, a helyi támogató csoport vezetője jó elképzelésnek tartja, hogy Eger végigviszi ezt a programot, így előkészít egy esetleges uniós pályázatot. Arra is tehetnek javaslatot, hogy milyen pályázati forrásokat szeretnének látni.
Április 28-án ismét takarítanak a Szalában, ezt az akciót a körzet képviselője, Csathó Csaba már tavaly is saját keretéből támogatta. Május 18-án gyereknappal egybekötött rendezvényt tartanak – főzéssel, lakossági fórummal, rajzverseny eredményhirdetésével és gyerekprogramokkal. Június 2-ára közösségi napot terveznek, pillekövekből készítenek együtt köztéri ülőbútorokat.