Készülünk a húsvétra

A húsvét közeledtével sokan még most vásárolják meg az asztalra kerülő sonkát és tojást, vagy a locsolóknak ajándékozható édességeket. Az árakat sokallják, de mint mondják: az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a hagyományos ételek. A piacon sokan keresik az olcsóbb tojást, a füstölt sonkát, de találni kézműves különlegességeket és élő nyulat is.

Csokitojás, csokinyuszi, barka, sonka és asztali dísz. Szinte mindent megtalálni az egri piacon ami a húsvéthoz kell. Sokan vásárolnak az ünnep előtt édességet és ezzel várják a locsolkodókat.
Ha alaposan keresgélünk, néhány helyen hagyományos kézműves termékekre is lehet lelni. Az ajándékok mellett fontos az is, hogy mi kerül az asztalra. Egyértelműen a húsvéti sonka a legnépszerűbb. Ebből is sokféle található. Tavalyhoz képest azonban ez is drágább lett, átlagosan 1800 forintos kilónkénti áron lehet hozzájutni. Sok helyen a sonka mellett hal is kerül az asztalra. A tojás pedig továbbra is mondhatjuk: luxuscikknek számít. A napilapokban ma már az jelent meg: aranyáron kínálják a húsvéti tojást. Az árusok is épp emiatt vannak felháborodva, hiszen itt sem fogy az 53-55 forintos tojás. Sokan viszont ennek ellenére sem mondanak le a hagyományos festett húsvéti tojásról. A tojás mellett a húsvét elmaradhatatlan kelléke a nyuszi. A pihe-puha háziállatokat azonban sokan csak az ünnep miatt vásárolják meg, elsősorban a gyermeküknek. A piacon árusító tenyésztők azonban az ünnep után visszaveszik a fölöslegessé vált kedvenceket. Az állatvédők azt javasolják, ne vásároljunk felelőtlenül háziállatot, vagy válasszunk olyan tenyésztőt, akihez vissza lehet vinni a szőrös kedvenceket.