Letették az alapcsövet – épül a szennyvízhálózat a Tarna-mentén

Letették az alapcsövet. Ezzel hivatalosan is megkezdődött Heves megye legnagyobb, 4,2 milliárd forint összértékű beruházása. Az elkövetkező másfél évben hat településen építenek ki szennyvízhálózatot a Tarna-mentén és egy szennyvíztisztító telep is létesül. A beruházással nemcsak tízezer ember élete válik könnyebbé, hanem a térség ivóvízbázisát is megmentik.

Hamarosan már nem kell az udvarra önteni, vagy szippantatni a szennyvizet, másfél év múlva ugyanis elindulhat a szennyvízhálózat tesztüzemmódja. Összesen hat Tarna-menti településen, Kálban, Kompolton, Aldebrőn, Feldebrőn, Tófaluban és Kápolnán fut majd végig az összesen 100 kilométer hosszú hálózat. Józsa Tibor kompolti lakos azt mondja: ezen a területen az összes villany-, vízhálózat ki van építve. Csak szennyvíz nem volt. A szennyvizet meg locsolta mindenki ahova sikerült.
Ez okozta a legnagyobb problémát. A talajban található vízadó réteg elszennyeződése ugyanis jelentősen veszélyeztette a térség ivóvízbázisát. A Vidékfejlesztési Minisztérium emiatt is emelte idén tízszeresére a talajterhelési díjat. Ennek értelmében 120 forint helyett 1200 forintot kell fizetnie minden elfogyasztott köbméter víz után annak, aki nem csatlakozik rá a szennyvízhálózatra. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: 2015-ig uniós elvárás Magyarországgal szemben, hogy megoldja a kisebb településeken a szennyvízelvezetést és tisztítást. A jelenlegi beruházás is így, uniós forrásból valósul meg, összesen 4,2 milliárd forintból. Kálban az államtitkár, a megyei vezetők és a hat település polgármestere együtt helyezte a földbe a hálózat első csőszakaszát. A szennyvízrendszer építését a tervek szerint másfél év múlva fejezik be a településeken.