Húsvéti ellenőrzések tapasztalatai

Egyre tudatosabbak a vásárlók, az eladók és a termelők pedig figyelnek a szabályok betartására– közölte a húsvét előtti élelmiszer-ellenőrzése tapasztalatairól Horváth László, Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. A hatóság munkatársai komoly kihágásokat nem tapasztaltak, a leggyakoribb probléma a szavatossági idő és az egységárak feltüntetésének hiánya volt, valamint az, hogy eladáskor a termék súlyába belemérték a csomagolóanyag súlyát is.

Nem bukkantak jelentősebb mérvű szabálysértésre a húsvétot megelőző ellenőrzés során a fogyasztóvédelmi és állategészségügyi szakemberek Heves megyében – jelentették be a megyei kormányhivatal illetékesei sajtótájékoztatón. A hatóságok munkatársai az elmúlt két hétben a termelőket, feldolgozókat, kisebb-nagyobb üzleteket ellenőrizték, elsősorban a tojás, az édes- és húsipari termékeket vizsgálták. Volt olyan üzlet, amelyben 2008-ban lejárt terméket is találtak.
Horváth László megyei kormánymegbízott hozzátette: egyre tudatosabbak és igényesebbek a magyar vásárlók, nem árt azonban az óvatosság.
Elhangzott: idén még nem érkezett panasz a fogyasztóvédőkhöz, és élelmiszer- eredetű megbetegedést sem tapasztaltak. Ha mégis előfordul panasz a vásárolt élelmiszerekkel kapcsolatban, azt a fogyasztók közvetlenül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ingyenesen hívható, zöld számán jelenthetik be.